Geschiedenis

rossiniOp 1 oktober 1912 werd de Christelijke Zangvereniging Sursum Corda opgericht. De initiatiefnemers waren de heren Damen en Mast. Het repertoire beperkte zich tot het zingen van eenvoudige liederen en op 30 juni 1913 kwam het tot een eerste uitvoering.

In 1919 werd dhr. Damen opgevolgd door dhr. Brilman, geen onbekende in het muziekleven van Almelo. Ook een bekendheid in Almelo was dhr. Sommer die in 1928 de dirigeerstok overnam. Dhr. Sommer heeft met het koor de eerste stap durven zetten naar een nieuw repertoire; in 1929 werd voor het eerst een oratorium uitgevoerd, Die Jahreszeiten van Joseph Haydn. Sommer werd in 1939 opgevolgd door Gerrit Peuscher uit Hengelo.
Het bestuur was van mening dat de naam zangvereniging niet meer overeenkwam met de verworven status en zo ontstond de Christelijke Oratorium Vereniging Sursum Corda

Gedurende de oorlogsjaren weigerde het koor aansluiting bij de door de bezetter ingestelde Cultuurkamer. Om toch te kunnen blijven zingen, bedankten de leden officieel voor Sursum Corda en gingen verder als kerkkoor. Zo viel het koor namelijk niet onder de bepalingen van de Cultuurkamer!

haydnNa de bezetting werd de draad weer opgepakt en werd op 26 april 1946 The Messiah van Händel uitgevoerd. Sursum Corda had toen 140 leden. Kort na het 25-jarig jubileum van Sursum Corda overleed Gerrit Peuscher en in 1965 werd Bernard Burger als dirigent gekozen. Onder zijn leiding werden veel nieuwe werken ingestudeerd en uitgevoerd, waaronder de landelijke première van de Ozeanflug van Kurt Weil, het Requiem van Dvorak, Le Roi David van Honegger, de Hohe Messe van Bach en het Dona Nobis Pacem van Vaughan Williams. De Matthäus Passion werd in samenwerking met ECOK (Enschede) en TCOV (Hengelo) 13 keer uitgevoerd. Met een indrukwekkende uitvoering van de Joshua van Händel in de Grote Kerk nam hij op 7 oktober 1998 afscheid van het Almelose publiek. In het Muziekcentrum te Enschede nam Burger na 35 jaar waardig afscheid van zijn koren met een gezamenlijke uitvoering van de Krönungsmesse van Liszt (eerste uitvoering in Nederland!) en het Te Deum van Berlioz.

koor sursum cordaOp 1 mei 1999 begon Eric Kotterink zijn loopbaan als dirigent bij Sursum Corda. In 2000 voert het koor onder zijn leiding de Schöpfung van Haydn uit. In 2001 volgt het Requiem van Mozart en het Lobgesang van Mendelssohn. Het 90-jarige jubileum in 2002 van Sursum Corda werd gevierd met de indrukwekkende uitvoering van de Messe C-Dur opus 86 van Beethoven en de Messa di Gloria van Rossini.

SCN_0021In 2012 mocht Sursum Corda haar 100-jarig bestaan vieren met een aantal optredens, waaronder het feestelijke jubileumconcert op 26 oktober. In de Grote Kerk te Almelo werden de Messa di Gloria van G. Rossini en het Gloria van F. Poulenc uitgevoerd. Het koor mocht op deze avond uit de handen van burgemeester Jon Hermans de koninklijke legpenning en de erepenning van de gemeente Almelo in ontvangst nemen. Ook werd de bronzen legpenning van de KCZB uitgereikt.

voorkantTer ere van het eeuwfeest werd een jubileumboek uitgegeven waarin de hoogte- en dieptepunten van 100 jaar Sursum Corda in Almelo beschreven worden. Naast een overzicht van alle concerten worden ook nog andere aspecten van koorzang belicht (inhoud van het jubileumboek).

 

De keuze voor het oratorium is na 1929 nooit een punt van discussie geweest. Tot op heden was dat steeds de kracht van Sursum Corda, met als resultaat elk jaar een hoogstaande uitvoering.

Ons voormalig erelid Georg Olthof was vele jaren archivaris van Sursum Corda. Hij heeft een lijst van al onze concerten door de jaren heen opgesteld. Inmiddels is André Zandbeld onze archivaris.

Archief concerten 1929 – 2018

Overzicht van dirigenten en pianisten